Що таке кібербезпека?

cyber security

Кібербезпека: 15 порад та найкращих практик, які ви повинні знати!

Кібербезпека - це практика захисту систем, мереж та програм від цифрових атак. Ці кібератаки, як правило, спрямовані на доступ, зміну або знищення чутливої інформації; вимагання грошей від користувачів; або переривання нормальних бізнес-процесів. Впровадження ефективних заходів з кібербезпеки є особливо складним на сьогодні, оскільки пристроїв більше, ніж людей, а зловмисники стають більш інноваційними.

15 порад та кращих практик
  1. Часто міняйте свій пароль.
  2. Використовуйте надійні паролі. Використовуйте сильну суміш символів (великі, малі, цифри та спеціальні символи). Використовуйте пароль принаймні з 8 символів або більше.
  3. Використовуйте інший пароль для кожного з ваших облікових записів. Якщо ви використовуєте той самий пароль, у випадку порушення даних в одному з ваших облікових записів, ви стаєте набагато більш вразливими до крадіжок даних.
  4. Не відкривайте вкладення, якщо ви не знаєте, від кого це, і ви цього не очікуєте
  5. Не натискайте посилання 'Скасувати підписку' у спамі. Це дозволить лише спамеру знати, що ваша адреса є законною, що може призвести до отримання більшої кількості спаму.
  6. Замість того, щоб натискати на посилання, відкрийте новий браузер і введіть адресу вручну.
  7. Обов’язково вийдіть із системи
  8. Будьте сумлінними щодо того, що ви підключаєте до комп'ютера. Зловмисне програмне забезпечення може поширюватися через заражені флешки, зовнішні жорсткі диски та навіть смартфони.
  9. Не надсилайте особисту інформацію в електронному повідомленні.
    Дізнайтеся, як розпізнати фішинг:
    i) Повідомлення, що містять погрози
    ii) Запити особистих даних, таких як паролі або номери соціального страхування
    iii) Слова типу 'Терміново'. помилкове відчуття терміновості
    iv) Підроблені електронні адреси
    v) Погане написання або погана граматика
  10. Регулярно створюйте резервні копії вашої інформації: Одна з найкращих порад щодо безпеки електронної пошти, який користувач може отримати, - це часто створювати резервні копії своїх даних. Ці атаки починаються із сканування файлів, що кодує комп'ютер користувача. Коли шифрування завершено, користувач повідомляється, що їхні файли зберігаються за викуп, і користувач повинен сплатити внесок для отримання ключа.
  11. Чутливий перегляд, наприклад, банківські послуги чи покупки, слід проводити лише на пристрої, який належить вам, у мережі, якій ви довіряєте. Будь то телефон друга, громадський комп'ютер або безкоштовний Wi-Fi у кафе, ваші дані можуть бути скопійовані або викрадені.
  12. Отримати комплексне програмне забезпечення для безпеки.
  13. Наведіть курсор миші на посилання, перш ніж натиснути на них, щоб побачити, чи відображаєма URL-адреса є законною
  14. Не давайте свою електронну адресу чи особисту інформацію веб-сайтам, яким ви не довіряєте, або веб-сайтам, які не використовують протокол 'https'. Ви повинні побачити символ замка у своєму браузері.